Ambassadeurs

Jan Enne Haack

Je moet dit land leren lezen

'Hier op Natuurboerderij Lammerburen zeggen we altijd tegen onze bezoekers: De natuur heeft ons iets moois gegeven. En dan bedoelen we niet alleen de vogels en de planten. Middag-Humsterland is gevormd door de zee. De mens heeft geprobeerd er invloed op uit te oefenen. Bijvoorbeeld door dijken aan te leggen.

Je moet Middag-Humsterland leren lezen. Als je het niet ziet, ga je er zo aan voorbij. Dat heeft bij mij ook een tijdje geduurd. Als akkerbouwer heb ik onbewust ook wel eens fouten gemaakt. Zo heb ik eens een dobbe dichtgegooid. Pas later kwam ik er achter wat ik had gedaan. Je ziet het bij meer boeren. Gelukkig komt het besef steeds meer dat we er best rekening mee kunnen houden.

Mijn favoriete plekje is aan het Reitdiep achter de boerderij. Daar staat nu, aan het water, een kijkhut annex schildersatelier. ik kom er al jaren. Ja, het water heeft een bepaalde aantrekkingskracht op mij.  Johan Dijkstra, een van de De Ploegschilders, schilderde vanuit deze plek al het Reitdiep. Ik heb het gezien toen hij bezig was. Echt schitterend.'

Jan Enne Haack is akkerbouwer en, samen met  zijn partner Tineke Haack-Havenga, oprichter en beheerder van Natuurboerderij Lammerburen in Oldehove.

login